Är det vettigt att köpa en matta till en allergikers rum? Vi avslöjar fakta och myter
Jan, 11 2023   |   Inredningstips

Är det vettigt att köpa en matta till en allergikers rum? Vi avslöjar fakta och myter

"Konsumenter köper med ögonen" – det är svårt att inte hålla med om det. Det är de estetiska egenskaperna som dominerar när man väljer rätt produkt. Det är inte annorlunda när det gäller inköp av mattor. I första hand tittar vi på färg, mönster, lämpligt tema, men allt oftare tar vi också hänsyn till funktionalitet. Utan tvekan är det dock allergiker som har det största problemet här, eftersom de måste satsa på sin egen hälsa utöver estetiska och praktiska överväganden. Så vilken typ av matta fungerar bra i hemmen för allergiker som är allergiska mot damm och kvalster? Vi tipsar!

Faktorer att tänka på när du köper en matta

Många tror att allergiker som reagerar starkt på damm bör undvika tyger i hemmet. Lyckligtvis håller den här missuppfattningen på att avfärdas i allt större utsträckning - och det med rätta! Forskning visar att mattor inte orsakar allergier, tvärtom, om de väljs på rätt sätt och hålls rena kan de fungera som ett filter och minska dammet i luften.

 Är det vettigt att köpa en matta till en allergikers rum? Vi avslöjar fakta och myter

Säkra och giftfria mattor

Det är hög tid att piffa upp kala kakel-, parkett- eller laminatgolv med rätt matta. Det ger inte bara inredningen en lämplig karaktär, utan är också en vänlig miljö för dammkvalster. När man väljer rätt matta för en allergiker bör man först och främst se till vilket material mattan är tillverkad av. Allergiker måste ge upp mattor gjorda av naturliga fibrer. Tjocka och fluffiga fibrer är den perfekta miljön för dammkvalster och det är mycket svårt att bli av med dem. Storleken på mattan är också viktig. Om du inte har mycket tid att hålla den ren är det definitivt bättre att välja en mindre storlek.

 Är det vettigt att köpa en matta till en allergikers rum? Vi avslöjar fakta och myter

För allergiker föreslår vi att du väljer vinylmattor bestående av plast - PVC-tyg (85%) och polyester (15%). En sådan kombination och en matta utan lång lugg skapar ogynnsamma förhållanden för alltför stor avlagring av damm. Vinylmattor är tack vare sina antistatiska egenskaper också ett säkert val för ett barnrum.

Regelbunden mattrengöring

Att välja rätt matta är inte allt! Vi måste komma ihåg att rengöra den regelbundet. Fördelen med vinylmattor är att de är lätta att rengöra. Det är viktigt inte bara för allergiker, utan även för små barn. Den släta ytan på mattan gör att smuts tränger inte in i mattan men stannar på ytan. Om du vill rengöra en fläck eller hela mattan är det bara att blötlägga en trasa i vatten med ett milt rengöringsmedel och sedan torka av ytan med den. Det är också värt att nämna att vinylmattor är också resistenta mot olika typer av mekaniska skador, dvs. töjning, revor eller vikning. De är också motståndskraftiga mot fukt, tack vare vilka de kan dekorera både allergikerns rum, men även köket eller badrummet.

Olika mönster och färger på antiallergiska mattor

Om vårt barn är allergiskt mot damm behöver vi inte ge upp att köpa en matta. Istället måste vi veta vad vi ska leta efter och välja rätt matta på ett klokt sätt. För närvarande är valet av mattor för ett barnrum extremt varierat. Tillverkare erbjuder intressanta mönster och former av mattor och allt för att barnet ska kunna tillbringa tid i sitt rum med glädje och trivsel.

 Är det vettigt att köpa en matta till en allergikers rum? Vi avslöjar fakta och myter

En väl vald matta kan göra underverk - det kommer att ge mysighet, betona interiörens karaktär och ägarens intressen eller stil. Marockanska, mosaiker, vintage, eller kanske geometriska mönster? Utbudet är stort, så det är säkrare att ta lite extra tid på sig för att köpa en matta som passar perfekt till resten av inredningen, samtidigt som den är säker för vår hälsa.