Hur rengör man mattan?
Jan, 11 2023   |   Inredningstips

Hur rengör man mattan?

I många rum bestämmer vi oss för att använda vackra, mjuka mattor. De är inte bara en underbar dekoration, utan gör det också bekvämare att gå - vem älskar inte att känna de mjuka fibrerna i en välskräddad matta under sina bara fötter? Men för att kunna njuta av rena mattor måste vi lära oss att ta hand om dem på ett effektivt sätt. Som svar på den ständiga frågan hur rengör man en matta så att den håller sig fräsch och ser fin ut - har vi förberett den här artikeln. Det är viktigt att komma ihåg att varje typ av matta kräver olika typer av skötsel. De som är intresserade är välkomna att läsa vidare!

Vinylmatta - hur rengör man?

Vinylmattor är mycket hållbara och motståndskraftiga mot alla typer av smuts. Deras vattentäta egenskaper underlättar definitivt rengöring - därför är de perfekta för badrum, kök, hallar och andra rum. En vinylmatta är gjord av 80 % PVC-plast medan resten vanligtvis är glasfiber. Denna typ av matta är särskilt uppskattad av allergiker, eftersom farliga mikroorganismer och allergiframkallande damm inte finns kvar i den. Om du vill rengöra en vinylmatta, använd bara en våt trasa med tvål eller en mopp och torka intensivt av mattans yta. Vi avråder från att använda starkare rengöringsmedel för detta ändamål, som bara hade kunnat skada vinylens struktur.

Hur rengör man mattan?

Hur tvättar man en ullmatta?

Ullmattor kan se rena ut under lång tid. Smutsen tränger djupt in mellan fibrerna istället för att stanna kvar på ytan. Detta innebär att vi bör städa den oftare än vi tror, men inte heller för ofta för att inte överexploatera den - kom ihåg att varje dammsugning i viss mån gör att de lösare fibrerna i mattan försvinner. Därför se till att använda en lägre sugkraft när du dammsuger. Regelbunden rengöring med specialprodukter bör bidra till att bevara fräschheten. Det rekommenderas också att använda tjänsterna från proffs då och då som kommer att ta hand om vår matta i detalj och piska den då och då, vilket gör att du bättre kan bli av med dammet som sitter djupare i mattan.

Hur rengör man mattan från hund- eller katthår?

Med ett husdjur får vi räkna med att vi kommer att behöva rengöra våra mattor mycket oftare. Husdjurshår tenderar att klänga fast vid mattans fibrer, där det inte är så lätt att ta bort. Naturligtvis kommer en dammsugare som suger in katt- eller hundhår att vara effektiv i denna fråga – helst med hög effekt och en turboborste som mer noggrant samlar upp smutsen.

Hur rengör man mattan?

Hur rengör man mattan av päls för att undvika användningen av en dammsugare? Vi kan använda en gummihandske fuktad med vatten som, om vi rör den i en riktning över mattan, säkert kommer att samla in en stor mängd hår. Ännu bättre i denna fråga kan vara en fuktig risborste för att borsta bort håren från mattan. Prova olika metoder, beroende på typ av matta, så kommer du säkert att hitta rätt för dig och dina behov. Kom dock ihåg att inte utföra denna typ av rengöring för aggressivt, för att inte skydda mattans fibrer.

Bakpulver för att rädda mattan från smuts!

Bakpulver blir allt vanligare bland hushållsrengöringsprodukter. Denna lösning är extremt miljövänlig och kostnadseffektiv för vårt hem. Å andra sidan genom att rengöra våra mattor med bakpulver gör att de återfår sin gamla glans utan att fibrerna skadas alltför mycket. Men hur gör man det? Det räcker med att först dammsuga mattan noggrant, sedan strö den jämnt med bakpulver, lämna den på mattan i några timmar, och sedan igen med en dammsugare, suga den återstående sodan. Dess rengöringsegenskaper kommer effektivt att hantera smutsen och lämnar vår matta ren och fräsch!

Shaggy matta – hur rengör man?

Fluffiga, långluggade, lurviga mattor är drömmen för många av oss. Det finns dock svårigheter att hålla dem rena. Så hur rengör du en shaggy matta? Regelbunden dammsugning kommer säkerligen att göra det lättare att ta hand om. Detta är en utdragen process eftersom man bör dammsuga åt olika håll, gärna med en turboborste. Men då och då är det bäst att rengöra den våt med en speciell tvättdammsugare.

Hur rengör man mattan?

Hur rengör man en matta hemma?

Att rengöra mattor är inte det lättaste, det är ofta en tråkig process då vi försöker att inte skada mattans fibrer. Det finns dock många hemmagjorda alternativ för att hålla rent och samtidigt skydda det ömtåliga materialet. Bland de mest populära är:

  • ett eget rengöringsmedel för mattor – framställt av en sammansättning av tvålflingor och potatisstärkelse – en sådan blandning ska gnidas djupt in i mattan och sedan dammsugas upp efter en tid;

  • den tidigare beskrivna rengöringen av mattan med bakpulver kommer inte bara att göra sig av med smuts utan också ge mattan en fräsch doft - och för svårare fläckar kan du göra en lösning av bakpulver och vinäger för att hjälpa till att avlägsna dem;

  • Fettfläckar på mattan kan avlägsnas genom att strö talkpulver eller potatismjöl på fläcken - om man låter det ligga i ett par timmar absorberar det effektivt den oönskade smutsen;

  • salt är den bästa lösningen för färska vinfläckar - det har hygroskopiska egenskaper och absorberar därför fukt, vilket innebär att du efter en tid bara behöver dammsuga av saltet.

Rengöring av långluggade matta

Långluggade mattor bör rengöras regelbundet. Därför bör dammsugning med turboborste och rengöring med lämpliga preparat (även hemgjorda) hjälpa. Smuts tränger djupt in i luggens struktur, så då och då kan det vara värt att överlämna mattan till proffs.

Hur rengör man mattan?

Hur torrtvättar man mattan?

Många av oss är vana vid att rengöring av mattor innebär våt rengöring. Men det är också möjligt utan att använda vatten. Allt du behöver göra är att strö över mattan med ett lämpligt rengöringsmedel - specialiserade preparat finns på drogerier, men du kan också hitta lämpliga ingredienser bland hushållsprodukter, t.ex. potatisstärkelse, bakpulver eller salt. Efter att ha väntat tillräckligt länge dammsuger du bara upp det utspillda ämnet och du är klar!

Vi hoppas att våra tipsy om hur man tvättar en mattay hjälper dig att hålla dina vackra mattor rena!